Tiedätkö, miten kuu on syntynyt?

post thumb
Koulutus
kirjoittanut Valtteri/ 09 Nov 2021

Tiedätkö, miten kuu on syntynyt?

Kukaan ei voi varmuudella sanoa, miten kuu on syntynyt. Nykytutkimuksen valossa kuitenkin voidaan olla melko varmoja siitä, mitkä tapahtumat ovat johtaneet meidän yötaivastamme koristavan taivaankappaleen syntyyn. Nykytietämyksen mukaan kuu olisi syntynyt noin 60 miljoonaa vuotta aurinkokuntamme synnyn jälkeen. Tutkijat kiistelevät edelleen syntyikö kuu itsenäiseksi taivaankappaleeksi vai onko se valtavan törmäyksen voimasta irronnut pala meidän maaplaneetastamme.

Vaihtoehtoja, miten kuu on syntynyt

Yksi vaihtoehto kuun synnystä on, että maan ollessa nuori siihen törmäsi Theia-planeetta. Theia olisi ollut Marsin kokoinen ja näin ollen törmäys aiheutti maalle mittavat tuhot. Maasta irronneesta aineksesta olisi aikoja saatossa muodostunut kuu ja maan vetovoima olisi ominut kuun itselleen. Toinen täysin vastakkainen vaihtoehto on, että kuu muodostui maan ympärillä liikkuvasta ainekiekosta.

Maan ja kuun ainetiheydet ovat hyvin samankaltaiset. Toisaalta koko maailmankaikkeus koostuu pääosin myös maasta löytyvistä alkuaineista. Ainetiheyden yhtäläisyydet tukevat teoriaa, jonka mukaan kuu olisi maaplaneetasta. Myös oletettua törmäyskohtaa on tutkittu ja sieltä löytyneet kivet ovat peräisin toiselta planeetalta. Oletetusti ne ovat Theia-planeetan palasia, jotka irtosivat törmäyksen voimasta. Jos haluat tutkia avaruusaiheita enemmän, niin tämä blogi avaa monia mielenkiintoisia mysteerejä.

Nykytutkimus on antanut lähes varmaa tietoa

Kun maa oli nuori, olivat olosuhteet niin täällä kuin planeettamme ympärilläkin levottomat. Vulkaaninen toiminta oli aktiivista ja maassa vallitsivat elinkelvottomat olosuhteet. Myös olosuhteet maan ympärillä olivat levottomat. Maahan osui usein toisia taivaankappaleita ja yksi näistä oli Theia-planeetta. Nykyteknologialla törmäys on voitu mallintaa tietokonelaskuilla ja siitä on saatu tehtyä animaatioita. Hyvin suurella todennäköisyydellä voimme siis sanoa, että kuu syntyi tämän törmäyksen sivutuotteena.