SUP-lauta aloittelijalle

post thumb
Koulutus
kirjoittanut Valtteri/ 02 Nov 2022

SUP-lauta aloittelijalle

Suppailu on leppoisa harrastus kesällä ja yhä useampi haluaa tietenkin oman laudan. Valikoima lautojen osalta on melkoinen ja siksi päänvaivaa tuottaa se, millainen SUP-lauta aloittelijalle on paras ja millaiset suppailuvarusteet on hyödyllistä itselle hankkia. Pieni perehtyminen aiheeseen on paikallaan ja sen jälkeen voikin siirtyä verkkokauppamme puolelle tekemään valintoja laudoista sekä muista varusteista. Taustalla häämöttää se ajatus, että suppailu vahvistaa keskivartalon lihaksia ja mikä parasta, se aktivoi vatsan ympäristöä.

Oma lauta käyttötarkoituksen mukaan

Paras SUP-lauta aloittelijalle on all round eli yleislauta. Se sopii joka tilanteeseen ja nämä laudat ovat hyvin vakaita sekä helppoja ohjata. Se on käyttökelpoinen monen tasoiselle käyttäjälle ja varsinkin erinomainen vaihtoehto esimerkiksi mökille, jossa jokainen innokas vierailija voi kokeilla sitä suhteellisen turvallisesti. Jos mietit, mikä voisi olla mukava elämyslahja on tämä siihen myös oivallinen ratkaisu. Yleislauta sopii myös hyvin auringonottoon, joogaamiseen sekä jonkinlaisen lihaskuntotreenin tekemiseen. Kaikki tämä onnistuu siis laudalla eikä ole pelkoa siitä, että lauta olisi liian kiikkerä.

Enemmän harrastanut voikin miettiä SUP-lautaa sen mukaan, mikä on mieluisinta. Retkilaudoilla on mukava tehdä pidempiä matkoja ja jos kaipaa enemmän vauhtia, siihen sopii hyvin kilpalauta. Jos taas miettii vaihtoehtoa, jossa laudalla on kaksi, on hyvä valinta silloin suurempi ja leveämpi lauta. Ne ovat myös käyttökelpoisia silloin, jos haluaa harrastaa laudalla lihaskunto treeniä tai ottaa rauhassa aurinkoa.

Tukeva SUP-lauta aloittelijalle

Tavallisesti aloittelijan SUP-lauta on tukeva ja leveä. Siinä on pyöristetyt muodot, joten sitä on helppo ohjata sekä kääntää. Leveämmällä laudalla on myös helpompi hetken huilata ja rauhassa istua sekä nauttia aurinkoisesta säästä. Laudan lisäksi on harkittava muutkin suppailuvarusteet, joihin kuuluvat muun muassa mela sekä turvavarusteet kuten pelastusliivit ja turvaremmi. Näiden lisäksi ei myöskään voi unohtaa neopreenivarusteita. Märkäpuku on tärkeä vaihtoehto silloin, kun haluaa myös liikkua viileämmällä kelillä. Aloittelijan kannattaa tutustua eri vaihtoehtoihin kaikessa rauhassa ja poimia itselleen sopivimmat.

Meiltä myös paljon kysytään sitä, onko ilmatäytteinen parempi lauta kuin kova. Suurin osa on pumpattavia eli ilmatäytteisiä ja positiivista on myös se, että sen saa kuntoon noin 10 minuutissa. Niiden ehdottomasti parhaita puolia on se, että ne on helppo kuljettaa paikasta toiseen sekä säilytys onnistuu pienemmässäkin tilassa. Kantorepussa suppailutarvikkeet siirtyvät näppärästi paikasta toiseen ja niitä on helppoa säilyttää esimerkiksi eteisen nurkassa.

Miten valita SUP-laudan koko

SUP-lauta aloittelijalle tai jo kauemmin harrastaneelle valitaan käyttötarkoituksen mukaan, kuten äsken jo mainittiin, mutta laudan kokoon vaikuttaa myös käyttäjän paino. Laudan kantokyky on riippuvainen siitä, millainen sen tilavuus on ja siihen taas vaikuttavat sen pituus, paksuus sekä leveys. Jos laudan tilavuus on käyttäjälleen liian pieni, se kulkee syvemmällä, on kiikkerä sekä sitä on suhteellisen raskas meloa. Siksi onkin tärkeää pitää kiinni laudan maksimipainorajasta ja siitä, että siihen on vielä reilusti matkaa.

Pitkät laudat ovat suuntavakaita ja leveät laudat tukevia, mutta samalla ne kulkevat hiukan hitaammin. Liian ohut lauta taipuu liikaa, jolloin ne taipuvat vedessä ja silloin ne myös uivat syvemmällä sekä useimmiten myös varpaat kastuvat.