Ihmisen ensimmäinen kuulento

post thumb
Koulutus
kirjoittanut Valtteri/ 27 Mar 2021

Ihmisen ensimmäinen kuulento

Historiallinen kuukävely tehtiin vuonna 1969 ja ensimmäinen kuulento mullisti koko maailman. Ensimmäinen Kuun pinnalle laskeutunut avaruuslento oli nimeltään Apollo 11. Miehistöön kuului Neil Armstrong, Michael Collins ja Buzz Aldrin. Armstrong astui ensimmäisenä Kuun pinnalle ja lausui ikimuistoiset sanat: ”Tämä on pieni askel ihmiselle, mutta suuri harppaus ihmiskunnalle”. Astronautit pystyttivät Kuun pinnalle Yhdysvaltain lipun, tutkivat ympäristöä, asensivat tieteellisiä laitteita ja ottivat näytteitä sekä valokuvia. Kuukävely kesti yhteensä kaksi tuntia.

Ensimmäinen kuulento mahdollisti monenlaisia havaintoja

Astronautit pistivät merkille, että Kuussa liikkuessaan heidän oli suunniteltava etukäteen 6–7 askelta eteenpäin ja parhaiten eteenpäin pääsi hyppimällä. Havaittiin että pinta oli pölyinen sekä liukas. Kuu on väriltään harmaa sen pinnassa olevien mineraalien vuoksi, mutta Maasta Kuu voi näyttää eriväriseltä. Tieteellisten laitteiden avulla pystyttiin mittaamaan tarkasti Kuun ja Maan välinen etäisyys.

Yhdysvallat palasi Kuuhun uudelleen viisi kertaa ja yhteensä Kuun pinnalla on kävellyt kaksitoista ihmistä. Ihminen ei ole astunut Kuun pinnalle vuoden 1972 jälkeen, mutta Kuuta tutkitaan aktiivisesti edelleen joten kuulento ei tarvitse olla miehitetty. Tutkimuksia voidaan tehdä erilaisten luotaimien avulla. Yhdysvaltojen avaruushallinto Nasa tutkii Kuuta, mutta myös yksityiset avaruusteknologiayritykset sekä Kiina ovat erityisen kiinnostuneita uusista mahdollisuuksista.

Salaliittoteoriat

Kaikki eivät usko, että ihminen on oikeasti käynyt Kuun pinnalla. Salaliittoteorioita on rajattomasti internetissä. Yksi yleisimmistä väitteistä on, ettei kuulento olisi ollut vuonna 1969 vielä teknologisesti mahdollista. Monet spekuloivat myös, miksi Yhdysvaltain lippu liehui, vaikka Kuussa ei tuule. Miehitetystä kuulennosta on kuitenkin kiistattomia todisteita.