Liitovarjoilu käytännössä

post thumb
Koulutus
kirjoittanut Valtteri/ 11 Jun 2021

Liitovarjoilu käytännössä

Liitovarjoilu on ilmailulaji, johon käytetään liitovarjoa. Virallisesti varjoa kutsutaan varjoliitimeksi. Liitovarjo muistuttaa hieman laskuvarjoa, mutta liitovarjolla on mahdollisuus liitää paljon pidemmälle sekä hallitummin. Jotta liitovarjolla päästään ilmaan, on tapana lähteä juoksemaan rinnettä pitkin vastatuuleen. Tällöin liitovarjo saa alleen ilmaa ja lopulta nostaa itsensä ja liitäjän ilmaan. Myös auton tai mönkijän käyttö ilmaan pääsemisen helpottamiseksi on yleistä.

Liitovarjoilu Suomessa

Liitovarjoilun harrastajia löytyy Suomesta satoja. Lentämisen aloittaminen alkaa tavalliseen tapaan peruskurssien kautta. Peruskursseja järjestää yleensä yhdistykset ja kerhot. Mikäli haluaa päästä ensin kokeilemaan liitämistä kokeneen liitäjän kanssa, löytyy monilta kerhoilta myös liitovarjoja, joihin pääsee kaksi henkilöä samanaikaisesti kyytiin. Näillä liitovarjoilla ensikertalainen pääsee kokeneen liitäjän kyytiin nauttimaan liitämisestä. Myös moottoroituja liitovarjoja löytyy ja niillekin on omat kurssinsa.

Liitovarjoilu on varsin elämyksellinen kokemus. Tämän takia monet elämyslahjat sisältävät liitovarjoilua. Kyseinen lahja on siitä hyvä, että se sopii lähes kaikille. Liitovarjoilua elämyslahjaksi harkittaessa voi miettiä, haluaisiko samalla myös itse kokea saman elämyksen. Tällöin lahjan voi antaa esimerkiksi työkaverille, vanhemmille, kavereille tai puolisolle. Yhdessä saman elämyksen kokeneena siitä riittää kerrottavaa vielä pitkäksi aikaa.

Varusteet liitovarjoiluun

Liitovarjoilussa tarvitaan tiettyjä varusteita, jotta lajia pystyy harrastamaan. Ensimmäisenä on tietenkin itse liitovarjo. Se on tehty ohuesta kankaasta. Liitovarjon profiili on samantapainen kuin lentokoneen siivessä. Liitovarjon lisäksi liitäjä tarvitsee kypärän, kengät, hanskat sekä korkeusmittarin. Kenkien on tarkoitus olla nilkkaa tukevat, koska juoksualusta voi olla epätasainen. Myös laskutilanteessa kenkä suojaa nilkkaa.