Apollo 11 - avaruuslento totta vai tarua

post thumb
Koulutus
kirjoittanut Valtteri/ 27 May 2022

Apollo 11 - avaruuslento totta vai tarua

Apollo 11 -avaruuslento tapahtui jo vuonna 1969 ja edelleen jotkut ovat sitä mieltä, että se oli jonkinlainen salaliitto. Asiasta on esitetty monenlaisia väitteitä ja yhtä monta kertaa väitteet on pyritty kumoamaan. Suurimpana selityksenä on aina pidetty sitä, että Yhdysvallat halusi olla parempi kuin silloinen Neuvostoliitto, joten avaruuteen oli lähetettävä miehistö, joka kävelee kuun pinnalla. Näin tapahtuikin ja avaruuskävely kesti tuolloin yhteensä 2 tuntia sekä 31 minuuttia. Kuun pinnalla aikaa vietettiin 21 tuntia ja 36 minuuttia sekä koko tehtävälle tuli mittaa laukaisusta laskeutumiseen 8 päivää, 3 tuntia sekä 18 minuuttia. Nämä olivat lennon faktat, mutta miksi sen sanotaan olevan tarua?

Apollo 11 -avaruuslento puhuttaa edelleen

Ensimmäinen kuulento sai paljon huomiota osakseen. Sitä seurattiin ympäri maailmaa jännityksellä ja odotettiin, miten merkittäviä tuloksia miehistö pystyisi niin lyhyen matkan aikana tuomaan. Rajoituksia siihen tuli käytännön syistä, koska avaruusaluksella oli suhteellisen pieni kantokyky. Tarkoituksena oli kerätä kiviä sekä Kuu pohjaa ja asentaa tieteellisiä instrumentteja. Lennon tärkeimpiä vaihteita oli kuitenkin testata laskeutumista sekä lentoonlähtöä Kuun pinnalta. Kiinnostavaa oli myös avaruuspuvun käyttö, joka etukäteen ajateltuna oli melkoinen riski.

Jälkeenpäin on väitetty, että kaikki kuvat otettiin studiossa ja avaruuteen lähetetty miehistö ei lentänyt kuuhun vaan vietti mukavat 8 päivää hulppeissa olosuhteissa sekä osallistui tämän maailman kalleimmaksi väitetyn elokuvan tekoon. Onko se tarua vai totta? Väitteisiin on esitetty erilaisia todisteita, mistä huomaa sen, että kuulentoja ei tehty oikeasti vaan studiossa. Katsotaanpa, mitä erilaisia todisteita Apollo 11 -avaruuslento on saanut vastaansa. Jotkut väittävät myös, että kasinot ovat huijausta, molempiin aiheisiin voi etsiä totuutta.

Puolesta vai vastaan, miten lentoa selitetään

Yksi väittämistä oli se, että varjot astronauteilla olivat usein eripituisia. Varjot ovat myös eripituisia maassakin, koska varjoja vääristää kukkulat, karut tai kiviset paikat. Toinen väite on ollut, että laskeutumismoduulin alla ei ole moottorin tekemää kraateria sekä pöly on edelleen paikoillaan raketin alla. Kun laskeutumismoduuli tuli kuun pintaan, sen moottori oli lähes sammuksissa, jolloin siitä ei juurikaan jää jälkeä Kuun pintaan.

On myös vedottu siihen, että tausta valokuvissa on koko ajan sama. Kuussa ei ole samalla tavalla utuista kuin Maassa ja siksi kauempana olevat kohteet näyttävät hyvin samanlaisilta kuin lähempänä olevat. Väitettiin myös, että astronauttien kuukävely näytti epäaidolta. Kun Kuussa hyppää ylöspäin, se tapahtuu huomattavasti nopeammin, kun hitaampi alaspäin tuleminen. Jos väite olisi totta, se tarkoittaisi sitä, että NASA pystyy lavastamaan Kuuhun menemisen, mutta jostain syystä ei siellä olemista.

Skeptikot vetoavat myös siihen, että taivaalla ei näy tähtiä, niissä kuvissa, missä astronautit ovat. Niiden mukaan olisi voinut tarkistaa, missä heidän todellinen sijaintinsa on. Jos kuvat on otettu päivällä, ei myöskään Kuusta katsoen näe tähtiä, eihän niitä näe päivällä muutenkaan. Ei, vaikka taivas olisi pilvetön. Yksi väite on ollut, että lippu liehuu Kuussa, vaikka siellä ei edes ole ilmakehää. Lippua pitää levitettynä sen yläosassa oleva metallinen tuki. Alalaidassa puolestaan on rautalanka, joka sai lipun näyttämään siltä, että se liehuu. Lisäksi se sai liikettä, kun tankoa yritettiin saada iskettyä riittävän syvän Kuun pinnassa.

Totta on ainakin se, että astronauteista Michael Collins ei koskaan kävellyt kuun pinnalla. Hänen kollegansa Armstrong ja Aldrin sen sijaan laskeutuivat kuun pinnalle sekä tekivät sen kuuluisan ensimmäisen kävelyn. Onko ensimmäiset askeleet kuussa suurta spektaakkelia vai totisinta totta, sen voi jokainen itse päätellä katsomalla vanhoja kuvia tuolta ajalta.